Pages

Sunday, April 25, 2010

Medan Ikan Bakar Jeram Kuala Selangor ( Pantai Remis )

How to go to Medan Ikan Bakar Jeram from Shah Alam??



Untuk kawan-kawan yang rasa tak tahu nak ke sana, mari saya kongsikan pengalaman saya. Memulakan perjalanan dari Shah Alam Seksyen 20 / Pinggiran USJ, kami menggunakan highway depan Jusco Bukit Raja, Klang. Tol yang pertama keep left, follow signboard ke Pelabuhan Klang Utara dan tak perlu bayar tol. Jumpa tol yang kedua, tak perlu bayar tol lagi dan still follow Pelabuhan Klang Utara till sampai tol yang ketiga, dan exit kat situ (anda akan jumpa kilang bata depan traffic light). From traffic lite sila amik kanan dan terussssssss (jauhhhh juga ya dalam 20-25km to go from there).


Next, jika anda nampak signboard Sg Sembilang, so anda berada di jalan yang betul. Terus lagi sehingga nampak 4-junction, (dekat sini dah ade signboard tulis Medan Ikan Bakar) amik kiri dan terus (jln kampung) dan yeahhh anda telah sampai !

Nak buat booking? sila2lah call this number k

Ni lah Restaurant nya.


The Activities

Sampai jek kat sana, kami memulakan sesi memilih seafoods, fikir2 apa la nak try kali ni. Sebenarnya dari rumah lagi saya dah plan nak makan ketam, sbb baru-baru ni beli ketam kat Giant dah la tak fresh ada yang almost busuk !!! geram betul. so kira ni nak lepas geram aka balas dendam jugaklah. Tapi akan la nak makan Ketam semata kan? hehe

Ikan-ikan segar

Sotong & ketam mmg fresh !

Udang Tampang / Udang Laut

So, saya ambil 2 ekor Ketam size XL, Udang Putih XL 10 ekor, Sotong Size L 2 ekor, Ikan Kembung Size M 2 ekor.


Udang 5 ekor = Butter Prawn

Sotong 1 ekor + Udang 5 ekor = Tomyam

Sotong 1 ekor = masak kicap

Ikan Kembung 2 ekor = Bakar

Ketam 2 ekor = Goreng Bercili

Air 3, Nasi 3.

Sotong Masak Kicap

Tomyam udang + sotong

ketam goreng cili

ikan kembung bakar

tgh membelasah ketam hehe
Sorrylah butter prawn sampai lewat so lupe nak snap the pic. In total they charged us rm65-00 net (for me it's really cheap wooo!!) Hidangan ni bole makan up to 5 persons.


Kali ni kalau saya compare dengan trip yang terdahulu iaitu makan kat Aroma Ikan Bakar. Di sini jauh lagi sedap dan murah. Dan yang paling penting, surau dan toilet pun selesa/bersih. ( I really concern abt these two)

Sebelum hidangan sampai sempat juga kami menikmati keindahan alam semulajadi kat sini. Ada beberapa ekor burung Pucung dan Bangau sedang mencari makanan. Ada juga ikan Temakul sedang leka berehat-rehat di gigi air. Pemandangan ketika sunset juga amat menarik, tak payah pergi Bali, kat Malaysia pun ok juga ;-) These photos tell you everything


Ikan Temakul

Bangau Putih

Burung Pucung

Burung Pucung tgh men'usha' ikan
sunset view was so amazing !

8 comments:

KC said...

aku kagum sbb ko boleh kenal nama2 burung dan ikan kat tasik tuuu...aku cuma kenal burung gagak jer kalau ternampak...hehe

apa2pun mmg sedap laa menu yg ko pilih tuu...slurp!

KC

Hana said...

mane tasik akk oooiii? tu laut la.. hehe

jgn ditanye camne kite tau nama2 hewan tu yer hehe sbb mmg dah tau dr kecik ;-)

Anonymous said...

rm 65 nett utk mkan semua atau satu kepala????
kalo satu kepala, for me, its too expensive,

hana said...

ms/mr ano,

ni dia charge sume skali RM65net bukan satu kepala... kalo base on kepala pengsan la makcik hehe

- Hana

aZeeMaH said...

salam...bleh tak bg guide camna nak pe tempat ni?

StingRay said...

aku makan aritu,lauk bersepah2...sampai rasa menyesal order...baru rm60 kena.

Melompat terkejut...murah gila!

Nak pegi lagi nanti.ahha..

Tempat ni memang best.Lauk2 tu semua,naik kat jeti sebelah restoran tu je katanya.Maunya tak segar.

❥Lolita~Lampickaa❥ said...

5 lauk dah rm65 ke kak biar betul???
makan tuk 2 orang....

Anonymous said...

Macamana nak pergi guna LATAR HIGHWAY?

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com
Sponsored by Free Web Space