Hari ni saya nak share kat korang resepi cekodok yang turun temurun dari mak saya. Resepi ni sama jek macam org lain punya resepi, cuma kelainannya ialah rupa bentuk cekodok ni membuatkan dia lebih cepat habis dari yg bulat-bulat atau leper. :)
Mula-mula gaul tepung dgn air secukupnya dan letak sedikit garam, tak yah letak bhn lain. so simple one.
ceduk atau kaup menggunakan sudip (jgn amik byk2 nnt cekodoknya jd gemuk) dan masukkan dalam kuali (make sure minyak dah panas k), masukkan secara memanjang. kalo tak paham silalah cuba dulu baru tau
taraaaaa... cekodok telah siap dan inilah hasilnya. tgk bentuk dia pjg2 kan. tentu korang boring mkn cekodok bulat2, tak rangup lak tu. ha try la yang ni, sure tak menyesal
pastu cicah dgn sambal ikan sardin/ikan bilis. perghhhhhhhh mmg sedappp !!
4 comments:
Salam Hana.
Merah sangat la Mak Ngah...tak tak bergurau ja.
hehe... merah tu semangat yg membara ;-)
perghh kecur liur la nengok pics tuh...
KC
akk KC : tgk cekedok pun terliur ek?
Post a Comment